brioche

La brioche speciale di Samuel Gonzales

lunedì, giugno 08, 2020


La ricetta della brioche speciale di Samuel Gonzales mi tentava da qualche settimana. Nei giorni scorsi non ho resistito e l'ho trasformata in piccole veneziane con la crema pasticcera e gli zuccherini.
Non ci sono parole per descrivere la loro bontá, ma vi assicuro che sono facili da fare e leggerissime. Provatele e sono sicura non resterete delusi! Il mio unico errore e' stato quello di aver impastato troppo poco e quindi vi consiglio di farne almeno doppia dose 😏

LA BRIOCHE SPECIALE DI SAMUEL GONZALESINGREDIENTI per 8 brioche da 65g l'unaPer l'impasto
 • 250g di farina w340
 • 80g di uova intere
 • 27g di latte
 • 25g di acqua
 • 10g di lievito di birra
 • 5g di sale
 • 45g di zucchero
 • 80g di burro morbido
 • 1 cucchiaino di pasta di vaniglia (o 1/2 bacca di vaniglia come da ricetta originale)
 • 1 cucchiaino colmo di pasta di arancia (o scorza di limone e arancia come da ricetta originale
Per la crema
 • 50g di latte
 • 62g di panna
 • 50g zucchero
 • 19g di uova intere
 • 6g di albume
 • 6g di amido di mais
 • 1/2 cucchiaino di pasta di vaniglia 
Insterite nella ciotola dell'impastrice tutti gli ingredienti tranne sale, zucchero e burro.
A metá impasto aggiungete lo zucchero, poi il sale. Quando l'impasto é incordato aggiungete il burro morbido in due volte. 
Temperatura finale dell'impasto 26-27ºC. 
Fate puntare per 30-40 minuti a temperatura ambiente poi trasferite in frigo per 8-12 ore.Al mattino togliete l'impasto dal frigo, fate acclimatare, spezzate e formate le brioche. Io ho fatto 8 brioche da 65g l'una. 
Trasferitele in una teglia ricoperta da carta forno, coprite con la pellicola e fate lievitare fino al raddoppio.  
Preparate la crema pasticcera: In un pentolino riscaldate la panna con il latte a 65ºC. Montate con una frusta le uova piú l'albume con lo zucchero, la vaniglia e l'amido di mais setacciato.
Unite il composto al latte e panna riscaldati e cuocete a fuoco basso fino a quando la crema si addensa. 
Spennellate leggermente le brioche con dell'uovo sbattuto e decorate con la crema pasticcera, codette di zucchero a piacere e cuocete a 165ºC fino a doratura. Nel mio forno circa 20 minuti. 


You Might Also Like

4 commenti

 1. ciao, indicativamente, quali dono i tempi della seconda lievitazione?
  non sono più abituata al lievito di birra e non vorrei sbagliare ad impostare le varie fasi di lavorazione .
  grazie

  RispondiElimina
  Risposte
  1. Ciao! Circa 3 ore ma le temperature erano abbastanza basse la settimana scorsa.

   Elimina
 2. Hai semua

  Nama saya FRADESY RIRITIA, saya berasal dari indonesia, saya ingin menggunakan media ini untuk memberitahu anda semua kebenaran, setiap orang yang anda lihat pada catatan mereka di blog dan laman web ini adalah pencuri (SCAMMERS), saya telah menjadi mangsa cerita mereka dan mereka telah merosakkan hidup saya.
  Saya tidak di sini untuk memberitahu anda kisah bagaimana saya ditipu dan bagaimana saya kehilangan banyak wang kepada mereka.

  Saya di sini untuk memberitahu anda SYARIKAT PINJAMAN sebenar dan sahajalah yang ALLAH hantar untuk mengubah hidup saya, mereka adalah SEMUA PINJAMAN PEMBERIAN GLOBAL, mereka adalah satu-satunya syarikat pinjaman tulen yang diiktiraf dan dibiayai oleh WORLD BANK.

  Mereka adalah satu-satunya syarikat pinjaman tulen, mereka mempunyai terma dan syarat pinjaman yang cukup besar, untuk menutup semua pinjaman mereka mampu dimiliki dan cepat dilunaskan tidak seperti syarikat palsu lain yang anda lihat di sini dalam talian yang akan mengambil wang anda tanpa mengeluarkan pinjaman anda,
  Tolong jangan tertipu oleh saksi yang mempunyai nombor dan whatsapp indonesia, semuanya penipu, bagaimana syarikat individu boleh memberi pinjaman ?, itu harus menjadi pertanyaan pertama anda.

  Rakan-rakan saya di Asia, saya mohon anda mendengarkan saya ketika saya bersumpah kepada anda dengan nama Allah, bahawa saya mengatakan kepada anda semua kebenaran, Syarikat ALL GLOBAL GRANT LOAN, satu-satunya syarikat yang boleh dipercayai dan mereka akan memastikan anda menerima pinjaman anda setelah anda menyelesaikan proses pinjaman seperti yang diperlukan.
  Mengapa anda tidak menjadi antara berita baik ini dengan menghubungi mereka segera sekiranya anda SANGAT MENARIK untuk meninggalkan perjuangan kewangan anda dan meningkatkan tahap kehidupan anda, berikut adalah EMAIL allglobalgrantloan@gmail.com mereka.

  Anda bebas menghubungi saya di EMAIL fradesyriritia12@gmail.com saya untuk maklumat lebih lanjut, saya dengan senang hati akan mendengar anda berkongsi kisah kebahagiaan anda sendiri.
  Terima kasih semua, dan semoga ALLAH memberkati SEMUA PINJAMAN PEMBERIAN GLOBAL kerana memberi saya kegembiraan baru ini.

  NAMA Syarikat: SEMUA PINJAMAN GRANT GLOBAL
  syarikat: allglobalgrantloan@gmail.com
  Whatsapp Syarikat: +1 (304) 997-4034
  E-mel saya: fradesyriritia12@gmail.com

  RispondiElimina
 3. Hai semua

  Nama saya Ahamad Faudzi Abd dari MALAYSIA. Saya mengalami trauma kewangan kerana saya ditipu dan ditipu oleh banyak syarikat pinjaman dalam talian dan saya fikir bahawa tidak ada yang baik yang dapat keluar dari transaksi dalam talian tetapi semua keraguan saya segera ditenangkan dan hilang ketika rakan saya mula-mula memperkenalkan saya kepada syarikat ALL GLOBAL PEMBERIAN PINJAMAN, saya fikir ia masih akan menjadi permainan penipu yang sama, tetapi rakan saya meyakinkan saya, dan saya juga melihat kesaksian orang lain, saya terpaksa memaksa diri untuk mengikuti semua proses, yang paling mengejutkan setelah memenuhi semua syarat, saya mendapat pinjaman RM 5.000.000 di akaun bank MUAMALAT saya Semasa saya dimaklumkan di telefon saya, saya tidak pernah mempercayainya, nampaknya saya bergegas ke bank untuk memastikan bahawa ia benar dan nyata, dan pinjaman itu ada di sana akaun, saya menariknya tanpa komplikasi dan melaburkannya dalam perniagaan saya Venture.

  Sekiranya anda mahukan pinjaman hari ini untuk perniagaan dan memulakan hidup, syarikat, dan kontrak besar, sila hubungi SEMUA PINJAMAN PEMBERIAN PEMBERIAN GLOBAL di e-mel mereka di bawah.
  E-mel ............. allglobalgrantloan@gmail.com

  Dan jika anda mahukan maklumat yang tepat dari saya, maka anda boleh menghubungi saya melalui e-mel peribadi saya (aahamadfaudziabdlatif5@gmail.com)

  Saya adalah PEMANDU Lori biasa, tetapi sekarang saya memiliki Lori dan saya menjadi penyokong besar, saya memberi jaminan kepada anda semua bahawa anda akan mendapat pinjaman anda dari SYARIKAT yang baik ini.

  SYARIKAT: SEMUA PINJAMAN PEMBERIAN PEMBERIAN GLOBAL
  E-mel: allglobalgrantloan@gmail.com
  Tel ............. +1(304)997-4034
  e_mail .......... [aahamadfaudziabdlatif5@gmail.com]

  RispondiElimina

I commenti volgari, maleducati e anonimi verranno cancellati!
Grazie per i vostri commenti!!!